Domowa pizza ;)? Czemu nie! Przedstawiam przepis na domową pizze! Prosta w wykonaniu a zarazem bardzo dobra w smaku. Ciasto nie jest typowo włoskie (coś ala guseppe) dlatego też jak lubicie eksperymentować to polecam zrobić pizze samodzielnie. Idealna na obiad lub kolację!
Składniki
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży (temp pokojowa)
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek ew olej
- sos pomidorowy/ketchup
Dodatki:
- czarne/zielone oliwki
- kukurydza
- cebulka prażona
- pieczarki
- szynka w plastrach
- salami w plastrach
- ser żółty (może być Edamski)
- kulka mozzarelli
Instrukcja przyrządzenia/przygotowania
W pierwszej kolejności należy przygotować tzw rozczyn.
Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek mąki oraz 1 płaską łyżką cukru. Całość dokładnie mieszamy po czym odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia ciasta. Jeżeli wszystko zostało wykonane prawidłowo rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość 2,5-3 krotnie. Jeżeli tak się nie stało konieczne będzie rozpoczęcie przygotowania rozczynu od nowa.
A teraz przejdźmy do wyrabiania ciasta na naszą pizze.
- Do miski przesypujemy mąkę z dodatkiem 1 łyżki oliwy oraz 1 łyżeczką soli.
- Na środku robimy wgłębienie po czym wlewamy w to miejsce wcześniej przygotowany rozczyn.
- Przy pomocy łyżki zagarniamy mąkę do środka po czym całość mieszamy przez 2-3 min.
- Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta ręką poprzez jego zagniatanie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej oraz elastycznej masy.
- Odstawiamy wyrobione ciasto ma około 1 godzinę i czekamy na jego wyrośnięcie. Miskę z ciastem należy przykryć ścierką.
- Blachę naszego piekarnika wykładamy papierem do pieczenia oraz smarujemy papier delikatnie oliwą.
- Smarujemy dłonie oliwą i nasze ciasto rozciągamy na blaszce, nadając mu okrągły kształt.
- Wierzchnią warstwę smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym, oraz posypujemy startym żółtym serem. Następnie kładziemy własne składniki. W moim przypadku są to plastry szynki oraz salami, oliwki, kukurydza, prażona cebulka. Praktycznie na pizze można położyć to co się lubi 😉
- Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 250 stopni.
- Pizze wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (250 stopni) i pieczemy przez około 10-15 minut
Smacznego!
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Łącznie: 30 min
Danie dla 2-4 osób.
Zdjęcia