Dla miłośników kuchni włoskiej, którym przejadło się już spaghetti bolognese lub neapolitańskie przedstawiam przepis na domowe spaghetti carbonara. Bardzo smaczne i zarazem proste oraz szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na obiad oraz kolację.
Składniki:
- 300-350 gram wędzonego boczku
- 1 opakowanie makaronu do spaghetti (500 gram)
- 200 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 1 cebula
- ser żółty np. mozarella a najlepiej parmezan
- przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy 2 jajka oraz dodajemy starty ser (jeżeli kupiliśmy go w kostce to należy zetrzeć go na tarce) oraz doprawiamy według własnego uznania bazylią, oregano, a także dodajemy szczyptę soli i sporą ilość pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
W zależności od tego jaki posiadamy makaron (zwykły czy ekspresowy – 2 min) wrzucamy do osolonej wody makaron i gotujemy go do momentu aż będzie miękki (lub al’dente). Warto stosować się do instrukcji zawartej na opakowaniu.
Następnie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek będzie już ładnie zarumieniony zdejmujemy go z patelni, a na pozostałym tłuszczu należy zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Do zeszklonej cebulki dodajemy podsmażony boczek oraz ugotowany makaron i podsmażamy całość przez około 1 minutę. Do tak przygotowanych składników dodajemy wcześniej przygotowaną masę jajeczną i całość dokładnie mieszamy oraz gotujemy do momentu, aż całość zgęstnieje.
Gotowane danie przekładamy na talerze i na wierzch posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Czas przygotowania: 30 min
Danie dla 4 osób
Zdjęcia
Carbonara mmm… pychotka, przepis jest bardzo prosty a daje takie pyszne smaczki 🙂