Korzystając z okazji, że na drzewach zaczęły już dojrzewać morele warto wzbogacić swoje zapasy zimowe o kilka słoików moreli w syropie. Są one idealnym dodatkiem do ciast np. sernik z morelami, natomiast sama zalewa bardzo fajnie sprawdza się po dodaniu do wody jako smaczny napój.
Składniki:
- 2-3 kg moreli
- 1l wody
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy i wyparzamy słoiki.
- Myjemy morele i kroimy na połówki.
- Morelę wkładamy do słoików.
- W garnku gotujemy zalewę w proporcji 1 litr wody na 1 kg cukru (można dać mniej cukru). Następnie czekamy aż zalewa trochę przestygnie lub w piekarniku podgrzewały słoiki i można wtedy zalać od razu (chodzi o to aby słoiki nie popękały od różnicy temperatur).
- Zalewamy nasze słoiki zalewą i dokładnie zakręcamy nakrętkami.
- Pasteryzujemy przez 15 minut.
- Po pasteryzacji odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do spiżarni lub piwnicy.
Zdjęcia