W mojej rodzinie od zawsze ogórki kiszone robi mój tata. od lat stosuje ten sam przepis dzięki czemu ogórki wychodzą twarde i zarazem bardzo dobre w smaku. Ważne jest aby kupić dobrej jakości ogórki bez dużej dawki nawozów (zamiast kupować je w markecie lepiej dołożyć pare zł i kupić je na targu). Przepis na około 6 słoików.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- liście wiśni
- gorczyca
- koper
- czosnek
- sól kamienna
- woda mineralna (ja kupuje wodę oaza 5 litrów z biedronki) lub najlepiej ze studni
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy słoiki i je wyparzamy.
- Następnie dokładnie myjemy 3 kg ogórków. Ważne aby ogórek był dobrze umyty. warto do tego celu wykorzystać np szczotkę.
- Na dno każdego słoika wrzucamy trochę ziaren gorczycy, ząbek czosnku (można go rozpołowić na pół), 2-3 listki wiśni oraz baldachim z kopru.
- Do słoików wkładamy wcześniej umyte ogórki tak aby były jak najciaśniej wciśnięte.
- Następnie robimy zalewę. Do 2 litrów wody dodajemy 4 łyżki soli kamiennej (2 łyżki soli na 1 litr wody). I całość zagotowujemy tak aby sól się rozpuściła.
- Zalewamy nasze słoiki zalewą i dokładnie zakręcamy słoiki. Warto zadbać oto aby słoiki nie były zimne aby wyeliminować ew pęknięcie ich pod wpływem różnicy temperatur.
Zdjęcia