Karpatka dla leniwych

Dziś będzie karpatka dla leniwych 😉 Czasami jest tak, że mamy mało czasu na przygotowanie ciasta i chcemy je wykonać w jak najprostszy i najszybszy sposób. Karpatka sama w sobie jest bardzo fajnym ciastem na każdą okazję. Osobiście w takiej sytuacji czasami wspieram się gotowymi masami do ciast, w tym przypadku jest to masa do karpatki firmy Gellwe. Osobiście użyłem jednej paczki kremu i wyszło trochę mało jak na całą blachę piekarnika, a więc polecam robić karpatkę z dwóch opakowań, ponieważ karpatka musi mieć masę ;)!

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła lub margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki wody

Krem:

  • 2 opakowania „Gellwe Krem do karpatki 145 g”
  • 800 ml mleka (3 pełne szklanki i 1/5 szklanki)

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki wody oraz 180g roztopionego masła i gotujemy do wrzenia. Następnie mieszamy 200 g mąki pszennej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i dodajemy do garnka po czym dokładnie całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Naszą masę studzimy i dodajemy pojedynczo 5 jajek po czym miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5 minut.
  3. Otrzymają masę dzielimy na dwie równe części, z których będziemy piec dwa placki do naszej karpatki.
  4. Smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy mąką, a następnie rozsmarowujemy połowę ciasta na całą blachę. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 210 stopni do momentu, aż ciasto się zarumieni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Tak samo postępujemy z drugim plackiem.
  5. Następnie należy przygotować krem. Do tego celu do wysokiego naczynia wlewamy 800 ml dobrze schłodzonego mleka i wsypujemy 2 opakowania „kremu do karpatki Gellwe” i całość dokładnie mieszamy około 3 minuty na wysokich obrotach miksera. Do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Gdy oba placki już wystygną, jeden z nich smarujemy naszym kremem i całe ciasto przykrywamy drugim plackiem.
  7. Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia

2 Comments on “Karpatka dla leniwych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *