Ciasto z jeżynami

Proste i szybkie ciasto z jeżynami, które pokocha cała rodzina. Bardzo często robię je w sezonie gdy jeżyny pojawiają się w moim ogrodzie. Samo ciasto ma lekko słodkawy smak, natomiast jeżyny dają lekko kwaskowaty posmak dlatego też tworzą idealne połączenie!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder
  • jeżyny

Przygotowanie:

Najpierw należy oddzielić białka od żółtek z 4 jaj. Następnie ubijamy białka i dodajemy do nich 1 szklankę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, żółtka z 4 jaj, olej oraz proszek do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło i po przestudzeniu dodajemy je do naszej masy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Otrzymane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Następnie myjemy jeżyny i układamy je na wierzch naszego ciasta.

Ciasto pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 50 minut (do momentu zarumienienia się ciasta).

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *