Faworki zwane również chrustami to jeden z bardziej popularnych przysmaków na tłusty czwartek. Jakie powinny być idealne? Kruche oraz delikatne! Przedstawiam przepis na faworki, które zawsze mi wychodzą i są przepyszne 😉
Składniki:
- 400 g mąki pszenne
- 5 jajek (żółtka)
- 6 łyżek śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu 6%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej lub smalec
Instrukcja przyrządzenia/przygotowania
- Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy, żółtka jajek, śmietanę, łyżkę cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę spirytusu lub octu i całość doprawiamy szczyptą soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (ugniatamy) do momentu uzyskania jednolitej kuli ciasta.
- Przygotowane ciasto warto „ubić” wałkiem tak aby dostały się do środka pęcherzyki powietrza. Ciasto rozwałkowujemy, składamy na pół i wałkujemy i tak kilka razy. Dzięki temu faworki będą bardziej delikatne. Takie ciasto zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na 30 min w lodówce.
- Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta wałkiem i ponacinanie go na paski o wymiarach 10-12 cm długości na około 3 cm szerokości. Każdy pasek dodatkowo nacinamy na środku.
- Kolejnym etapem jest przełożenie jednego końca paska przez nacięty na środku otwór i zawinięcie go, dzięki czemu otrzymujemy tradycyjny wygląd faworka.
- Tak przygotowane faworki smażymy na patelni na głębokim tłuszczu (oleju lub smalcu) do czasu aż się zarumienią.
- Wyciągamy faworki na papierowy ręcznik i czekamy aż ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Posypujemy faworki cukrem pudrem i gotowe 😉 Palce lizać!
Smacznego!
Czas przygotowania: 40 min
Zdjęcia




