Budyniowiec z masa czekoladowa i orzechami

Budyniowiec z masa czekoladowa i orzechami t szybkie i zarazem bardzo smaczne ciast bez pieczenia. Jeżeli lubisz połączenie słodkiej masy czekoladowej z orzechami włoskimi t to ciasto jest właśnie dla Ciebie 😉 Idealnie sprawdza się zarazem na niedzielny dodatek do popołudniowej kawy jak i na wizytę gości, którzy na pewno będą zaskoczeni jego smakiem.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • Ok 300 gram herbatników
  • 300 gram orzechów włoskich
  • 5 szklanek mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3 budynie waniliowe
  • 300 gram masła

[wp_ad_camp_5]

Składniki na masę czekoladowa:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 gram masła
  • 4,5 łyżki kakao
  • 2,5 szklanki mleka w proszku

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • 4 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, w pozostałej szklance rozpuszczamy budynie, wlewamy do wrzącego mleka mieszając tak aby nie powstały gródki.
  • gotowy budyń ściągamy z gazu, dodajemy do niego galaretki i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia.
    W międzyczasie przygotowujemy Masę czekoladowa
  • w garnku zagotowujemy mleko z cukrem, masłem i kakao, następnie ściągamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i odstawimy do ostygnięcia.
  • gdy masa budyniowa ostygnie miksujemy masło, i dodajemy po łyżce masy.

[wp_ad_camp_5]

Składanie ciasta:

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy pierwsza warstwę herbatników następnie wylewamy masę budyniowa. Na masę budyniowa wykładamy druga warstwę herbatników a na nią wylewamy masę czekoladowa. Całość posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

[wp_ad_camp_5]

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

19 Comments on “Budyniowiec z masa czekoladowa i orzechami”

    1. masa jest płynna po zastygnięciu i schłodzeniu przez noc w lodówce ?..
      na świeżo jest gęsta ale płynna a po całonocnym chłodzeniu powinna stężeć

        1. z tego co pamiętam jak robiłam to ciasto to ta masa była taka „mażąca się”, nawet na zdjęciach widać że ona nie jest mocno „stała” ale za rzadka też nie powinna być…. hmmm tak sobie myślę że może jakby łyżką zdjąć delikatnie tą masę, przełożyć do rondelka, podgrzać i dodać jeszcze trochę mleka w proszku aż masa będzie gęsciejsza i wtedy rozprowadzić po cieście :). Może warto spróbować,

          Kasia.

          1. Albo poprostu może dodać mniej zwykłego mleka? ☺️

    2. Mi też wyszła płynna i podobie dopiero zrobiła się sztywniejsza, ale generalnie ciasto bez szału..

  1. Taki sobie, szału nie ma, polewa ma same grudki mleka w proszku, a trzeba było napisać, żeby je rozpuścić w odrobinie płynu, bardzo długo gęstniała, dobę 🤔 smak du*y nie urywa.

    1. Mleko zawsze przesiewam i nigdy mi grudki nie wyszly. Może mleko było już starsze. Co do smaku, każdemu smakuje coś innego. Dla mnie jest ok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *