Smaki dzieciństwa… Wafle kakaowe robione z mleka w proszku pojawiały się w moim życiu od najmłodszych lat. Bardzo często były robione na święta Bożego Narodzenia czy też Wielkanocne oraz na niejedne rodzinne imprezy. Mijają lata ale ten smak pozostaje cały czas taki sam. Poniżej przedstawiam przepis, z którego od zawsze w mojej rodzinie były robione wafle kakaowe.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie wafli
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuszczamy kostkę margaryny (ew masła) i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Do przestudzonej margaryny dodajemy pozostałe składniki czyli: 1 szklankę cukru, 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku, 3/4 szklanki mleka oraz 3 łyżki kakao.
- Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W naszej masie mogą pojawić się drobne grudki z mleka w proszku więc nie należy się nimi przejmować.
- Następnie gdy już mamy przygotowaną masę smarujemy ją dokładnie pierwszego wafla po czym przykładamy drugi (smarujemy stronę z większymi wypustkami, natomiast przykrywamy stroną z mniejszymi tak aby większe wypustki zawsze były na górze). i tak do ułożenia 4 warstw masy (ja kupuje opakowania w których jest 5 wafli).
- Przełożonego wafla przykładamy od góry jakieś obciążenie np stolnice lub ciężki szeroki garnek i pozostawiamy na 3-4 godziny tak aby masa zastygł i skleiła poszczególne warstwy naszego wafla.
Gotowe. Smacznego!
[wp_ad_camp_5]
Czas przygotowania: 30 min
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Czym można zastąpić mleko w proszku?
nie mam pojęcia. 🙂 Nigdy go niczym nie zastępowałam, ale może w internecie są na ten temat jakieś informacje 🙂
Kasia
Dlaczego za każdym razem wafel po chwili robi się jak guma do życia.. co robię nie tak? 😫😫😫
może problem tkwi w samych waflach?. Proszę spróbować zmienić na wafle innej firmy 🙂
Wydaje mi się że to nie wina wafli. Każdy wafel nasiąknięty masłem będzie miękki. Można by włożyć go do piekarnika na 15 minut w 120 C powinien byc chrupiący.
Nie każde wafle nadają się do przekładania kremem .Muszą być grube , te cieńkie zaraz robią się miękkie .
Bo dajecie mleko, ja pamiętam ze moja mama nigdy nie dawała mleka. Masło nie rozwadnia tak wafli.
Polecam też kupić masę krowkowa w puszce i przekładać wafle reż spoko opcja 🙂