Kotleciki z kurczaka w zalewie cebulowej są bardzo soczyste. Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu. Proste w przygotowaniu. Z tanich i łatwo dostępnych składników. Świetna odmiana od tradycyjnych smażonych kotletów. Ja podaje je z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam serdecznie :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- Filet z kurczaka, u mnie 3 pojedyncze filety
- 2 większe cebule
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Silimy, mieszamy i odstawiamy na ok godzinę aby zmiękła.
- W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości), Mięso z obu stron przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- do szerszego garnka/pojemnika wbijamy jajka, dodajemy mąki oraz cebulę. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej zawiesiny/ciasta,
- do powstałego ciasta przekładamy pojedynczo nasze kawałku kurczaka i dokładnie obmaczamy i mieszamy je w marynacie/cieście ( ja robiłam to ręcznie, można użyć łyżki),
- oblepione ciastem/marynatą kotlety odstawiamy do lodówki na ok 1-2 godziny aby mięso przesiąkło aromatem,
- kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron, po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu,
- Kotleciki z kurczaka w zalewie cebulowej podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia