Serowy Domek-chatka baby jagi

Serowy domek-chatka baby jagi to przepyszny deser bez pieczenia który wspominam ze swojego dzieciństwa. Hit poprzednich lat. Przygotowywany na święta lub różne uroczystości rodzinne. Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Smakuje małym i dużym, z przyjemnością cofnęłam się w czasie przygotowując go :). Jeśli lubimy do masy serowej kakaowej możemy dodać rodzynek, ja je pominęłam gdyż domownicy nie lubią.

Składniki:

  • 500 gram tłustego twarogu, najlepszy będzie taki suchy typu ,klinek
  • 60 gram masła/margaryny
  • 2 żółtka
  • 100 gram cukru pudru
  • kilka kropli ulubionego olejku; rumowego lub pomarańczowego
  • 30 sztuk herbatników
  • 2łyżki kakao
  • ulubiona polewa czekoladowa, u mnie tabliczka mlecznej czekolady 100 gram i trochę śmietanki kremówki
  • do dekoracji ulubiona cukrowa posypka lub wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  • w rondelku roztapiamy masło lub margarynę i odstawiamy do przestudzenia.
  • żółtka z połową cukru pudru ucieramy w kąpieli wodnej kilka minut aż masa zgęstnieje i będzie puszysta, odstawiamy do przestudzenia,
  • twaróg mielimy bądź przeciskamy praz praskę 1 lub dwa razy. Ja jestem leniwa więc przecisnęłam 1 raz :).
  • Przeciśnięty twaróg miksujemy z pozostałym cukrem pudrem. Kolejno cały czas miksując dodajemy olejek, przestudzone masło oraz masę jajeczną. Miksujemy do połączenia się składników.
  • Do miseczki odkładamy 1/4 masy. Do pozostałej masy dodajemy kakao i opcjonalnie rodzynki i miksujemy do połączenia się składników.
  • Na arkuszu foli aluminiowej układamy 15 herbatników ( w rzędach 5×3). Na herbatnikach rozsmarowujemy równomiernie białą masę serową. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.
  • Na środek wykładamy i i równomiernie rozprowadzamy masę kakaową.
  • Pomagając sobie folią podnosimy zewnętrzne herbatniki, formując trójkątną chatkę.
  • Tak przygotowaną chatkę owinęłam delikatnie folią i włożyłam na 2 h do lodówki,
  • po tym czasie przygotowałam polewę czekoladową. Przestudzoną polewę rozsmarowałam na herbatnikach i posypałam posypką.
  • Serowy domek-chatka baby jagi wstawiłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *