Wafel mleczno-czekoladowy to przepyszny deser idealny o każdej porze roku. Fani wyrobów z mleka w proszku będą zachwyceni. Rewelacyjnie smakuje, dobrze się kroi. Zniknie w mgnieniu oka. Moi domownicy byli zachwyceni. Wafel mleczno-czekoladowy jest prosty w przygotowaniu.
Składniki na masę mleczną:
- 200 gramów masła
- 1/2 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1/2 szklanki mleka
- 200 gramów mleka w proszku
Składniki na masę czekoladową:
- 100 gramów masła
- 1 łyżka kakao
- 160 gramów kremu czekoladowego typu nutella
Pozostałe składniki:
- 3 płaty wafla tortowego
- polewa czekoladowa
- do posypania: posiekane orzechy laskowe lub włoskie
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Przygotowanie masy czekoladowej: miękkie Masło ucieramy na puch, wsypujemy kakao, dodajemy krem czekoladowy i krótko miksujemy do połączenia składników.
- Przygotowanie masy mlecznej: Miękkie masło ucieramy na puch. Następnie cały czas miksując cienkim strumieniem wlewamy wystudzone mleko z cukrem. Kolejno w 2 partiach miksując wsypujemy mleko w proszku.
- Składanie wafla: Na rozłożonej folii, u mnie aluminiowej kładziemy pierwszy płat wafla i rozsmarowujemy po nim masę czekoladową.
- Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wykładamy i rozprowadzamy masę mleczną. Przykrywamy ostatnim płatem wafla, lekko dociskamy.
- Wafla owijamy folią i lekko obciążamy na kilka godzin tak jak w przypadku klasycznego wafla.
- Na koniec polewamy wierzch polewą czekoladową i posypujemy orzechami.
- Wafla polecam kroić na drugi dzień. Po zastygnięciu polewy polecam zawinąć w folię wstawić do lodówki. Smacznego !!
Zdjęcia










