Kurczak miodowo-musztardowy z grilla jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje podany z domową sałatką czy po prostu z ketchupem. Ten przepis umili nie jedną rodzinną imprezę i na pewno zostanie z Wami na dłużej. Kurczak miodowo-musztardowy z grilla to moje ostatnie odkrycie, a mięsko wychodzi niesamowicie soczyste i aromatyczne. Polecam !.
Składniki:
- Mięso z udek bez kości, u mnie 1 kg 300 g. Może być pokrojony w plastry filet.
- 1/2 szklanki oleju, szklanka o pojemności 250 ml,
- 4 łyżeczki musztardy, u mnie sarepskiej,
- 4 łyżeczki ulubionego miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 większe ząbki czosnku
- przyprawy:, sól. pieprz, słodka papryka,
Przygotowanie:
- Mięso z udek oczyszczamy, wycinamy błonki. Jeśli mamy filet kroimy na grubsze plastry,
- Do miski/garnka dodajemy wszystkie składniki na marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dokładnie mieszamy do ich połączenia aż powstanie jednolity sos.
- mięso przekładamy do marynaty i dokładnie mieszamy aby każdy kawałek dobrze oblepił się w sosie.
- garnek/miskę przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
- kurczaka wykładamy na gorący ruszt i grillujemy na złocisto z obu stron.
- Kurczak miodowo-musztardowy z grilla podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcia




