Ekspresowy porzeczkowiec to przepyszne ciasto bez pieczenia w 15 minut. Idealne dla leniuchów i zapracowanych. Świetnie sprawdzi się na co dzień jak i na różne uroczystości. Ciasto wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Polecam.
Składniki:
- Herbatniki, u mnie kakaowe ok 450 gramów. Niecałe 2 opakowania
- 660 ml śmietanki kremówki, 30%
- 500 gramów serka mascarpone,
- słoik dżemu porzeczkowego 280 gramów
- 2 opakowania śmietanfix
- 4-5 łyżek cukru pudru w zależności jak słodką masę lubimy
- pół tabliczki startej czekolady, mlecznej lub gorzkiej w zależności od upodobania.
Przygotowanie:
- Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Ja użyłam formy o wymiarach 31×21 cm.
- na herbatnikach wykładamy i rozprowadzamy połowę dżemu porzeczkowego
- Do miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone. Wsypujemy fixy i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę.
- 1/3 masy śmietanowej wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po dżemie. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.
- Na herbatniki wykładamy i równomiernie rozprowadzamy pozostały dżem. Na dżemie rozprowadzamy kolejne 1/3 masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą.
- Gotowy Ekspresowy porzeczkowiec wstawiamy do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia






