Ekspresowy porzeczkowiec

Ekspresowy porzeczkowiec to przepyszne ciasto bez pieczenia w 15 minut. Idealne dla leniuchów i zapracowanych. Świetnie sprawdzi się na co dzień jak i na różne uroczystości. Ciasto wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Polecam.

Składniki:

  • Herbatniki, u mnie kakaowe ok 450 gramów. Niecałe 2 opakowania
  • 660 ml śmietanki kremówki, 30%
  • 500 gramów serka mascarpone,
  • słoik dżemu porzeczkowego 280 gramów
  • 2 opakowania śmietanfix
  • 4-5 łyżek cukru pudru w zależności jak słodką masę lubimy
  • pół tabliczki startej czekolady, mlecznej lub gorzkiej w zależności od upodobania.

Przygotowanie:

  • Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Ja użyłam formy o wymiarach 31×21 cm.
  • na herbatnikach wykładamy i rozprowadzamy połowę dżemu porzeczkowego
  • Do miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone. Wsypujemy fixy i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę.
  • 1/3 masy śmietanowej wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po dżemie. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.
  • Na herbatniki wykładamy i równomiernie rozprowadzamy pozostały dżem. Na dżemie rozprowadzamy kolejne 1/3 masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą.
  • Gotowy Ekspresowy porzeczkowiec wstawiamy do lodówki i kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *