Roladki z kurczaka z serkiem topionym i natką pietruszki to pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Idealne na niedzielny obiad jak i różne święta czy uroczystości. Wyśmienicie smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Polecam, pychotka!.
Składniki:
- filety z kurczaka, u mnie 4 pojedyncze
- serek topiopny
- natka pietruszki
- sól oraz pieprz
- mąka pszenna, jajka i bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
- w misce mieszamy dokładnie widelcem serek topiony z posiekanym pęczkiem natki pietruszki.
- filety przekrajmy wzdłuż na pół i rozbijamy tłuczkiem z dwóch stron tak jak na tradycyjne kotlety.
- rozbite mięso przyprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.
- na każdy plaster mięsa wykładamy porcje serka i rozsmarowujemy go dokładnie po każdym plastrze. Zwijamy w rulon.
- tak przygotowane mięso panierujmy kolejno w mące, rozmąconych jajkach i w bułce tartej lekko spłaszczając je w dłoniach.
- panierowane roladki smażymy ma rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
- Roladki z kurczaka z serkiem topionym podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką
Zdjęcia









