Placek Babci ze śliwkami

Placek Babci ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Taki robiło się w moim rodzinnym domu. Idealne ciasto do kawki, na poobiedni deser. Jest bardzo proste w przygotowaniu i z łatwo dostępnych składników. To ciasto może być bazą pod różne sezonowe owoce.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanka o pojemności 250 ml,
  • 1 szklanka cukru
  • 250 gramów masła lub margaryny
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Śliwki
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

  • W misce mieszamy mąkę z cukrem, oraz sodą.
  • Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę oraz tłuszcz.
  • Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby możemy podsypać trochę więcej mąki.
  • Umyte, osuszone śliwki przekrawamy na pół.
  • Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ja użyłam o wymiarach 36×24 cm wykładamy połowę rozwałkowanego ciasta. Możemy też odrywać kawałkami i rozprowadzać po blaszcze, jak lubimy.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manny.
  • Wykładamy owoce, posypujemy je cynamonem i cukrem wanilinowym.
  • Na owoce wykładamy pozostałe ciasto, odrywając kawałki lub wcześniej możemy ciasto zmrozić i zetrzeć.
  • Ciasto lekko docisnęłam do owoców.
  • Placek ze śliwkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzane góra-dół i pieczemy ok 45 minut do momentu aż ładnie się zrumieni.
  • Odstawiamy do wystudzenia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Ja swój placek ze śliwami kroiłam na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *