Placek Babci ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Taki robiło się w moim rodzinnym domu. Idealne ciasto do kawki, na poobiedni deser. Jest bardzo proste w przygotowaniu i z łatwo dostępnych składników. To ciasto może być bazą pod różne sezonowe owoce.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanka o pojemności 250 ml,
- 1 szklanka cukru
- 250 gramów masła lub margaryny
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Śliwki
- cynamon
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
- W misce mieszamy mąkę z cukrem, oraz sodą.
- Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę oraz tłuszcz.
- Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby możemy podsypać trochę więcej mąki.
- Umyte, osuszone śliwki przekrawamy na pół.
- Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ja użyłam o wymiarach 36×24 cm wykładamy połowę rozwałkowanego ciasta. Możemy też odrywać kawałkami i rozprowadzać po blaszcze, jak lubimy.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manny.
- Wykładamy owoce, posypujemy je cynamonem i cukrem wanilinowym.
- Na owoce wykładamy pozostałe ciasto, odrywając kawałki lub wcześniej możemy ciasto zmrozić i zetrzeć.
- Ciasto lekko docisnęłam do owoców.
- Placek ze śliwkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzane góra-dół i pieczemy ok 45 minut do momentu aż ładnie się zrumieni.
- Odstawiamy do wystudzenia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Ja swój placek ze śliwami kroiłam na drugi dzień.
Zdjęcia









