Ekspresowy brzoskwiniowiec bez pieczenia to pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Tylko cztery składniki!. Idealny na każdą porę roku, lekki i kremowy deser. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. Możemy użyć świeżych brzoskwiń w sezonie lub gotowych z puszki. Polecam zwłaszcza zapracowanym i leniuchom.
Składniki:
- 4 galaretki brzoskwiniowe lub pomaranczowe
- 660 ml śmietany kremówki 30%
- owoce: brzoskwinie świeże w sezonie lub z puszki
- opakowanie gotowych gofrów, 250 gramów, lub możemy sami zrobić gofry.
Przygotowanie:
- dwie galaretki rozpuszczamy w 1 kubku (300 ml) gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
- na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wykładamy gofry, ( ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm)
- W międzyczasie pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Szklanka o pojemności 250 ml,
- brzoskwinie świeże lub odsączone z puszki kroimy w drobną kosteczkę.
- Gdy galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody będą przestudzone ale nie tężejące wtedy zabieramy się za ubijanie śmietany. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- gdy masa śmietanowa zacznie tężeć wykładamy i rozprowadzamy ją po gofrach i wstawaimy do lodówki aby całkowicie stężała.
- na zastygłej masie śmietanowej układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką.
- gotowe ciasto Ekspresowy brzoskwiniowiec bez pieczenia wstawiamy na całą noc do lodówki.
Zdjęcia






