Ekspresowy brzoskwiniowiec bez pieczenia

Ekspresowy brzoskwiniowiec bez pieczenia to pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Tylko cztery składniki!. Idealny na każdą porę roku, lekki i kremowy deser. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. Możemy użyć świeżych brzoskwiń w sezonie lub gotowych z puszki. Polecam zwłaszcza zapracowanym i leniuchom.

Składniki:

  • 4 galaretki brzoskwiniowe lub pomaranczowe
  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • owoce: brzoskwinie świeże w sezonie lub z puszki
  • opakowanie gotowych gofrów, 250 gramów, lub możemy sami zrobić gofry.

Przygotowanie:

  • dwie galaretki rozpuszczamy w 1 kubku (300 ml) gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
  • na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wykładamy gofry, ( ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm)
  • W międzyczasie pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Szklanka o pojemności 250 ml,
  • brzoskwinie świeże lub odsączone z puszki kroimy w drobną kosteczkę.
  • Gdy galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody będą przestudzone ale nie tężejące wtedy zabieramy się za ubijanie śmietany.  Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  • gdy masa śmietanowa zacznie tężeć wykładamy i rozprowadzamy ją po gofrach i wstawaimy do lodówki aby całkowicie stężała.
  • na zastygłej masie śmietanowej układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką.
  • gotowe ciasto Ekspresowy brzoskwiniowiec bez pieczenia wstawiamy na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *