Ciasto Marchewkowe z kremem to idealne połączenie wilgotnego korzennego ciasta z pyszną, puszystą masą serową. Smakuje wyśmienicie nie tylko jesienią. Wilgotne i kremowe, jedno z moich ulubionych. Ciasto Marchewkowe z kremem sprawdzi się na co dzień jak i na różne uroczystości.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek L
- 1 szklanka cukru, szklanka o pojemności 250 ml,
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach tarki obranej marchewki, napełniamy szklankę marchewka bez ubijania jej. Ok 260 gramów .
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem:
- 500 gramów serka mascarpone,
- 2 pełne łyżki cukru pudru,
- 300 gramów serka śmietankowego typu almette.
- Opcjonalnie garść płatków migdałów do posypania wierzchu ciasta.
Przygotowanie:
- Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
- W misce mieszamy mąkę z przyprawą do piernika, soda oraz proszkiem do pieczenia.
- Umytą, obraną marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki i odmierzamy 2 pełne szklanki bez upychania
- Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę aż podwoją swoją objętość. Następnie cały czas ubijając pomału wlewamy olej.
- Wyłączamy mikser, do masy jajecznej wsypujemy marchewkę i dokładnie mieszamy szpatułką, łyżką.
- Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 31×21 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Z wierzchu ciasta skrajamy skórkę, rozdrabniamy na mniejsze kawałki, posłuży nam do posypania wierzchu ciasta.
- Wystudzone ciasto odklejamy z papieru do pieczenia i przekrawamy na pół. Dolną część ciasta umieszczamy ponownie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miski przekładamy serek mascarpone, serek kanapkowy i cukier pudrem. Mascarpone oraz serek muszą być z lodówki. Krótko miksujemy aby do połączenia składników.
- 2/3 masy wykładamy punktowo i rozprowadzamy po cieście najlepiej nie odrywając łyżki od powierzchni ciasta.
- Przykrywamy drugim blatem ciasta. Mi ciasto podczas nakładania rozpadło się ale poskładałam je i równomiernie ułożyłam na masie.
- Wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masą. Wierzch dekorujemy pokruszonym ciastem i płatkami migdałów, lekko dociskamy okruszki do masy.
- Ciasto Marchewkowe z kremem schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Zdjęcia









