Ciasto Marchewkowe z kremem

Ciasto Marchewkowe z kremem to idealne połączenie wilgotnego korzennego ciasta z pyszną, puszystą masą serową. Smakuje wyśmienicie nie tylko jesienią. Wilgotne i kremowe, jedno z moich ulubionych. Ciasto Marchewkowe z kremem sprawdzi się na co dzień jak i na różne uroczystości.

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek L
  • 1 szklanka cukru, szklanka o pojemności 250 ml,
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach tarki obranej marchewki, napełniamy szklankę marchewka bez ubijania jej. Ok 260 gramów .
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem:

  • 500 gramów serka mascarpone,
  • 2 pełne łyżki cukru pudru,
  • 300 gramów serka śmietankowego typu almette.
  • Opcjonalnie garść płatków migdałów do posypania wierzchu ciasta.

Przygotowanie:

  • Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
  • W misce mieszamy mąkę z przyprawą do piernika, soda oraz proszkiem do pieczenia.
  • Umytą, obraną marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki i odmierzamy 2 pełne szklanki bez upychania
  • Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę aż podwoją swoją objętość. Następnie cały czas ubijając pomału wlewamy olej.
  • Wyłączamy mikser, do masy jajecznej wsypujemy marchewkę i dokładnie mieszamy szpatułką, łyżką.
  • Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 31×21 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Z wierzchu ciasta skrajamy skórkę, rozdrabniamy na mniejsze kawałki, posłuży nam do posypania wierzchu ciasta.
  • Wystudzone ciasto odklejamy z papieru do pieczenia i przekrawamy na pół. Dolną część ciasta umieszczamy ponownie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do miski przekładamy serek mascarpone, serek kanapkowy i cukier pudrem. Mascarpone oraz serek muszą być z lodówki. Krótko miksujemy aby do połączenia składników.
  • 2/3 masy wykładamy punktowo i rozprowadzamy po cieście najlepiej nie odrywając łyżki od powierzchni ciasta.
  • Przykrywamy drugim blatem ciasta. Mi ciasto podczas nakładania rozpadło się ale poskładałam je i równomiernie ułożyłam na masie.
  • Wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masą. Wierzch dekorujemy pokruszonym ciastem i płatkami migdałów, lekko dociskamy okruszki do masy.
  • Ciasto Marchewkowe z kremem schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *