Forszmak lubelski

Forszmak lubelski to pyszna potrawka. Idealnie sprawdzi się gdy zostało nam dużo mięsa z obiadu czy wędliny, np. po Świętach czy jakiś rodzinnych uroczystościach. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, aromatyczny. Wyśmienicie smakuje podany ze świeżym pieczywem. Forszmak lubelski oryginalnie nie zawiera w sobie papryki ale mi zbywała więc urozmaiciłam przepis i wyszło wspaniale. Polecam.

Składniki:

  • 300-350 gramów wędlin, kiełbasy, boczku, gotowanego lub pieczonego mięsa. W zależności co mamy, u mnie trochę pieczonej karkówki z obiadu, kiełbasa i szynka.
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki
  • 4-5 ogórków kiszonych w zależności od ich wielkości
  • 4 szklanki bulionu lub rosołu. Może być z kostki.
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia, u mnie trochę smalcu
  • przyprawy: 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, czubata łyżka suszonego majeranku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól oraz pieprz do smaku. Można dodać ostrej papryczki jeśli lubimy.
  • do zasmażki: 1pełna łyżka masła, 1 pełna łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Wszystkie wędliny, kiełbasy, mięso co tam mamy rozdrabniamy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę.
  • na patelni na tłuszczu podsmażamy wędlinę/mięso. Gdy ładnie się podsmaży przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy paprykę wraz z cebulką, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. W razie potrzeby podlewamy odrobiną oleju.
  • przesmażoną cebulę z papryką przekładamy do garnka. Całość zalewamy bulionem/rosołem. Gotujemy na małym gazie co jakiś czas mieszając aż papryka będzie miękka.
  • w międzyczasie ogórki kiszone kroimy w kostkę lub inne cząstki. ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy ogórki, koncentrat pomidorowy, majeranek. Doprawiamy pieprzem, papryką oraz solą w razie potrzeby,
  • przygotowanie zasmażki: Na patelni podgrzewamy masło, jak się rozpuści dodajemy mąkę i podsmażamy mieszając. Wlewamy kilka łyżek forszmaku, rozprowadzamy z zasmażką i dodajemy do garnka. Mieszamy , chwilę gotujemy aż forszmak trochę się zagęści.
  • Podajemy z pieczywem i natką pietruszki.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *