Sernik gotowany z owocami i galaretką to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste i dość szybkie w przygotowaniu. Kremowe i orzeźwiające. Idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Do ciasta możemy użyć dowolnie swoich ulubionych owoców. Stabilne, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. Na co dzień, na święta. Goście i domownicy będą zachwyceni.! Polecam.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 5 jaj
- 200 gramów masła/margaryny
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250ml
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 szklanki mleka
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki, smak dowolny
- ulubione owoce
- ok 400 gramów ulubionych herbatników, u mnie kakaowe
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
- Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie mnie o wymiarach 31×21 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników.
- Do garnka przekładamy ser, jajka, masło oraz cukier. Gotujemy na małym gazie mieszając aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolita masa.
- W mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującej się masy serowej cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewamy mieszankę budyniową. Mieszając zagotowujemy i gotujemy ok 1 min. Masa powinna nam zgęstnieć. Nie przejmujmy się gdy w masie serowej powstaną małe grudki. Podczas jedzenia są one niewyczuwalne.
- Połowę gorącej masy serowej wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po herbatnikach.
- Na masie serowej układamy drugą warstwę herbatników dociskając je do masy.
- Rozprowadzamy pozostałą masę serową i przykrywamy trzecią warstwą herbatników . Lekko dociskamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Na wystudzone ciasto wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką aby przykryło owoce.
- Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Sernik gotowany z owocami i galaretką kroimy na drugi dzień. Można użyć większej blaszki niż moja. Wtedy łatwiej będzie zalać owoce w całości galaretką.
Zdjęcia











