Sernik gotowany na miodowych spodach

Sernik gotowany na miodowych spodach jest w mojej rodzinie przygotowywany od lat, szczególnie na święta. Nadaje się praktycznie na każdą okazję czy są to urodziny, chrzciny, wesela czy też zwykły poobiedni deser. Ciasto na pewno będzie smakować całej rodzinie! Polecam wypróbować.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 kostka margaryny 250 gram
  • 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml )
  • 1 kg sera mielonego w wiaderku
  • 5 żółtek
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 szklanki mleka
  • sok z połówki cytryny
  • rodzynki

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy margarynę (pokrojoną na mniejsze kawałki), miód, cukier, proszek do pieczenia oraz wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy/zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części z których pieczemy 3 placki w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 min (aż się lekko zarumienią).
  2. Wykonanie masy. Wszystkie składniki na masę przekładamy do dużego garnka, margarynę wcześniej rozdrabiamy. Cały czas mieszając zagotowujemy. Gdy masa jest gotowa dodajemy sok z połówki cytryny oraz wsypujemy rodzynki (ilość dowolna). I ostatni raz mieszamy naszą masę.
  3. Ostatnim etapem jest przełożenie naszego ciasta. Na pierwszy spód nakładamy połowę naszej masy i rozprowadzamy ją po całym spodzie. Następnie przykrywamy ją drugim spodem i wykładamy pozostałą masę. Na koniec przykrywamy trzecim spodem. Lekko dociskamy.
  4. Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia

2 Comments on “Sernik gotowany na miodowych spodach”

  1. Bardzo apetycznie wygląda, idealna propozycja do kawy ? Wydaje mi się, że niedługo zawita w moim piekarniku ? Pozdrawiam ciepło i zapraszam do mnie!

  2. ciasto jest świetne, w sam raz na jesienne wieczory.
    tylko budynie trzeba rozmieszać w zimnym mleku i dopiero dodać do masy, w gorącym zrobiły się grudki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *