Z sałatką z ogórków z chilli pierwszy raz spotkałem się na grillu u znajomych. Tak mi zasmakowały, że postanowiłem poprosić o przepis i tak powstały ogórki z chilli na zimę 😉 Idealnie nadają się do obiadu lub na kanapkę czy grilla. Jeżeli ktoś lubi ostre dodatki to nie może ich zabraknąć w jego domowej spiżarni. W smaku są wyśmienite.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 4 kg ogórków (nie musza być malutkie)
- sól
- czosnek
- cukier
- olej
- ocet
- chilli w proszku
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy ogórki ze skórką i kroimy na plastry lub szatkujemy.
- Następnie zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny.
- Następnie małą główkę czosnku lub kilka ząbków drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę.
- Odsączamy ogórki i mieszamy je z czosnkiem oraz posypujemy chilli według własnego uznania (im więcej chilli tym ostrzejsze).
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Do tego celu do garnka wsypujemy 3 szklanki cukru, 8 łyżek oleju oraz 1 i 1/2 szklanki octu i całość zagotowujemy dokładnie mieszając.
- Odsączone i doprawione ogórki (punkt 2) zalewamy naszą zalewą i odstawiamy na noc pod przykryciem.
- Następnego dnia dokładnie myjemy słoiki i wciskamy w nie naszą sałatkę z ogórków. Ważne aby je dokładnie uciskać w słoiku aby były przykryte zalewą.
- Wycieramy dokładnie rant słoika i zakręcamy zakrętkami.
- Słoiki wstawiamy do letniego piekarnika do góry dnem i zwiększamy temperaturę do 160 stopni. Wygrzewamy je przez około 15-30 minut i pozostawiamy do wystygnięcia piekarnika.
- Tak przygotowane słoiki odstawiamy do spiżarni lub piwnicy.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Świetna propozycja na sałatkę z ogórków!