Sałata ze śmietaną i szczypiorkiem – tradycyjny przepis

Moim zdaniem najprostsze przepisy są najlepsze. Do obiadu często szczególnie w sezonie letnim gdy dostęp do świeżych warzyw jest bardzo łatwy lubię robić sałatę ze śmietaną i szczypiorkiem. Przepis ten wykorzystuje od lat i sałata zawsze wychodzi wyśmienita!

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • szczypiorek
  • około 300-400 ml jogurtu naturalnego ew śmietana
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy sałatę i osuszamy ją na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
  2. Do miski rwiemy listki sałaty na mniejsze kawałki.
  3. Następnie przygotowujemy sos. Do większej szklanki wlewamy 300 ml jogurtu naturalnego, przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem według własnego uznania.
  4. Sos wlewamy do miski z sałatą i całość mieszamy.
  5. Na wierzch sypiemy pokrojony na drobne kawałeczki szczypiorek.

Gotowe!

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *