Moim zdaniem najprostsze przepisy są najlepsze. Do obiadu często szczególnie w sezonie letnim gdy dostęp do świeżych warzyw jest bardzo łatwy lubię robić sałatę ze śmietaną i szczypiorkiem. Przepis ten wykorzystuje od lat i sałata zawsze wychodzi wyśmienita!
Składniki:
- 1 główka sałaty
- szczypiorek
- około 300-400 ml jogurtu naturalnego ew śmietana
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy sałatę i osuszamy ją na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
- Do miski rwiemy listki sałaty na mniejsze kawałki.
- Następnie przygotowujemy sos. Do większej szklanki wlewamy 300 ml jogurtu naturalnego, przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem według własnego uznania.
- Sos wlewamy do miski z sałatą i całość mieszamy.
- Na wierzch sypiemy pokrojony na drobne kawałeczki szczypiorek.
Gotowe!
Zdjęcia