Ciasto biszkoptowe z kremem i owocami to jedno z tych ciast, które zawsze się udają oraz wszystkim smakują. Do przełożenia ciasta został wykorzystany taki sam krem jaki stosujemy przy karpatce. Dzięki zastosowaniu biszkoptu ciasto jest puszyste i w połączeniu z kremem, owocami i galaretką smakuje wyśmienicie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
[wp_ad_camp_5]
Krem:
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
- 3/4 szklanka cukru
- 750 ml mleka
- 1 kostka masła
- cukier wanilinowy
Pozostałe:
- borówki lub jagody
- 2 galaretki truskawkowe
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności musimy upiec biszkopt. W tym celu ubijamy pianę z białek z 6 jaj i pod koniec powoli dodajemy 1 i 1/4 szklanki cukru i całość ubijamy aż do momentu gdy piana będzie sztywna.
- Mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz 1 łyżeczką octu.
- Do ubitych białek dodajemy nasze wcześniej przygotowane żółtka z jajek oraz mąkę pszenna i ziemniaczaną (mąkę należy przesiać przez sitko) i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i wylewamy do niej nasze przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze około 170-180 stopni przez 30-40 minut.
- Gdy ciasto się upiecze należy upuścić naszą blachę na blat z wysokości około 30 cm i wstawiamy ponownie do piekarnika (piekarnik wyłączony i lekko uchylone drzwiczki) aby wystygło.
[wp_ad_camp_5]
- Następnie kolej na krem. Aby go wykonać należy mąkę z cukrem oraz cukrem wanilinowym rozrobić w małej ilości mleka, a następnie zagotować z resztą mleka. Wystudzić.
- Gdy masa wystygnie należy zmiksować ją razem z kostką masła.
- Gdy mamy już wystudzony biszkopt i masę możemy zabrać się za składanie ciasta. Aby to zrobić wyciągamy biszkopt z blaszki, a następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia ew folią spożywczą lub aluminiową (ale polecam najbardziej papier).
- Do blaszki wkładamy nasz biszkopt, następnie wykładamy na wierzch wcześniej przygotowany krem i rozprowadzamy po całym biszkopcie.
- Na krem układamy borówki i zabieramy się za przygotowanie galaretki. Rozrabiamy w wodzie 2 opakowania truskawkowej galaretki (w mniejszej ilości wody niż zaleca producent) i gdy trochę stężeje to wylewamy ją na wierzch naszego ciasta.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki aby stężało.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
pyszny deser:)