Ciasto serowy puch

Serowy puch jest prostym ciastem bez pieczenia. Oryginalnie ciasto nazywało „się śnieżny puch” jednak patrząc po zielonych galaretkach niewiele to miało wspólnego ze śniegiem dlatego zmieniłem nazwę 😉 Jeżeli lubicie ciasta średnio słodkie to można zrezygnować z dodawania cukru pudru z uwagi na to że same galaretki są słodkie.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 kg sera mielonego w wiaderku
  • 4 śnieżki
  • 4 galaretki agrestowe
  • Ok 250 gram herbatników
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru

Kokosowa posypka:

  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  1. Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia, musi być zimna i lekko tężejąca.
  2. W dużej misce W dwóch szklankach mleka ubijamy śnieżki następnie dodajemy po trochu sera cały czas miksując.
  3. Do masy serowo-śmietankowej dodajemy galaretki i cukier puder cały czas mieszając.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na dół układamy herbatniki, następnie wylewamy masę.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki i cały czas mieszając prażymy wiórki.
  6. Po ściągnięciu z ognia chwile przestudzamy, wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
  7. Ciasto przed podaniem chłodzimy kilka godzin do ścięcia masy, najlepiej zostawić na cała noc i podać na drugi dzień.

[wp_ad_camp_5]

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

One Comment on “Ciasto serowy puch”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *