Serowy puch jest prostym ciastem bez pieczenia. Oryginalnie ciasto nazywało „się śnieżny puch” jednak patrząc po zielonych galaretkach niewiele to miało wspólnego ze śniegiem dlatego zmieniłem nazwę 😉 Jeżeli lubicie ciasta średnio słodkie to można zrezygnować z dodawania cukru pudru z uwagi na to że same galaretki są słodkie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 1 kg sera mielonego w wiaderku
- 4 śnieżki
- 4 galaretki agrestowe
- Ok 250 gram herbatników
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
Kokosowa posypka:
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia, musi być zimna i lekko tężejąca.
- W dużej misce W dwóch szklankach mleka ubijamy śnieżki następnie dodajemy po trochu sera cały czas miksując.
- Do masy serowo-śmietankowej dodajemy galaretki i cukier puder cały czas mieszając.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na dół układamy herbatniki, następnie wylewamy masę.
- Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki i cały czas mieszając prażymy wiórki.
- Po ściągnięciu z ognia chwile przestudzamy, wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
- Ciasto przed podaniem chłodzimy kilka godzin do ścięcia masy, najlepiej zostawić na cała noc i podać na drugi dzień.
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Robiłem ciasto serowe puch bardzo dobre