Ciasto serowy puch

Serowy puch jest prostym ciastem bez pieczenia. Oryginalnie ciasto nazywało „się śnieżny puch” jednak patrząc po zielonych galaretkach niewiele to miało wspólnego ze śniegiem dlatego zmieniłem nazwę 😉 Jeżeli lubicie ciasta średnio słodkie to można zrezygnować z dodawania cukru pudru z uwagi na to że same galaretki są słodkie.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 kg sera mielonego w wiaderku
  • 4 śnieżki
  • 4 galaretki agrestowe
  • Ok 250 gram herbatników
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru

Kokosowa posypka:

  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia, musi być zimna i lekko tężejąca.
  2. W dużej misce W dwóch szklankach mleka ubijamy śnieżki następnie dodajemy po trochu sera cały czas miksując.
  3. Do masy serowo-śmietankowej dodajemy galaretki i cukier puder cały czas mieszając.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na dół układamy herbatniki, następnie wylewamy masę.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki i cały czas mieszając prażymy wiórki.
  6. Po ściągnięciu z ognia chwile przestudzamy, wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
  7. Ciasto przed podaniem chłodzimy kilka godzin do ścięcia masy, najlepiej zostawić na cała noc i podać na drugi dzień.

Zdjęcia

One Comment on “Ciasto serowy puch”

Pozostaw odpowiedź JANUSZ Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *