Szaszłyki drobiowe z warzywami

Na grillu nie może zabraknąć pysznych szaszłyków. Aby nie jeść tylko wieprzowiny dobrą alternatywą są szaszłyki z piersi z kurczaka. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto więc można je zrobić nawet na spontanicznego grilla. Dodatkowo jeżeli mamy wśród gości wegetarian to można zrobić dla nich szaszłyki z samych grillowanych warzyw i dzięki temu wszyscy będą zadowoleni.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • przyprawa do kurczaków

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Bakłażan, cebulę oraz paprykę również kroimy na małe kawałki.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i posypujemy przyprawą do kurczaka, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Całość pozostawiamy na 1-2 godziny aby się „przegryzło”.
  4. Na drewniany szpikulec do szaszłyków (ew metalowe szpikulce do szaszłyków) nabijamy kawałki kurczaka, bakłażanu, cebuli oraz papryki. Kolejność oraz ilość poszczególnych składników dowolna. Dla wegetarian można zrobić szaszłyki tylko z samymi warzywami.
  5. Tak przygotowane szaszłyki wrzucamy na ruszt grilla i pieczemy do momentu aż kurczak będzie już upieczony.

Zdjęcia

One Comment on “Szaszłyki drobiowe z warzywami”

  1. Sezon grillowy się powoli kończy, niestety – ale kto co swoje zjadł, to jego 🙂 My już mieliśmy w miniony weekend ostatnie grillowanie 🙂

Skomentuj Aleksandra Kozioł Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *