Zapiekanka makaronowa bolognese to bardzo fajny pomysł na szybki obiad, szczególnie dla wielbicieli kuchni włoskiej i samego spaghetti. Jest bardzo prosta w przygotowaniu więc może ją wykonać praktycznie każdy i nie ma tutaj za bardzo nic do zepsucia 😉 Jest to obiad idealny na wizytę gości, ponieważ przygotowujemy ją wcześniej wstawiamy do piekarnika i włączamy piekarnik np 30 minut przed zapowiedzianą wizytą gości i zaraz mamy gotowe danie bez ciągłego wychodzenia do kuchni.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- Opakowanie makaronu 500 gram kokardki bądź świderki
- 1 większa cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 500 gram mięsa mielonego
- 3 opakowania fix spaghetti bolognese
- 2 kulki mozzarelli
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: bazylia,oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól i pieprz
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojona w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso następnie przyprawiamy do smaku.
- Gdy mięso jest usmażone dodajemy wodę i fix spaghetti i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- W międzyczasie górujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimna woda.
- Mozzarellę kroimy w kostkę.
[wp_ad_camp_5]
Składanie zapiekanki:
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwa z oliwek, wylewamy niewielka ilość sosu.
- Na sos kładziemy 1/3 ilość ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 mozzarelli i zalewamy 1/3 sosu bolognese.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia