Ciasto Kasieńka

Ciasto Kasieńka to idealne połączenie kremowej masy budyniowej z pysznym kruchym ciastem. Całość dopełnia słodka warstwa dżemu. Proste ciasto na każdą okazje które zachwyca swoim smakiem. 🙂

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Pozostałe składniki :

  • 1600 ml mleka
  • 250 gram margaryny bądź masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 budynie śmietankowe
  • 1 duży słoik dżemu ( u mnie morelowy)
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i pieczemy po kolei dwa blaty w blaszce 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni,
  • w garnku zagotowujemy 1400 ml mleka, w misce mieszamy pozostałe mleko z budyniami,mąką oraz cukrem, wymieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając,
  • do zagotowanego budyniu dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę lub masło, całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu i powstania jednolitej masy,
  • zagotowany gorący budyń wylewamy do blachy na pierwszy blat kruchego ciasta,
  • w rondelku przygrzewamy dżem wraz z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia ( pamiętajmy aby nie zagotować dżemu ),
  • dżem z rozpuszczoną żelatyną rozprowadzamy po budyniu, przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta,
  • ciasto wstawiamy na noc do lodówki aby stężało,
  • Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem

Zdjęcia

2 Comments on “Ciasto Kasieńka”

Skomentuj Klaudiusz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *