Łatwa w przygotowaniu babka drożdżowa z polewą czekoladową to pyszny wypiek który idealnie wpasuje się w porę Wielkanocną. Babkę możemy zrobić w wersji z rodzynkami lub bez, w zależności od upodobań :). Polewę czekoladową możemy śmiało zamienić na lukier lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na babkę:
- 3 szklaki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 gram margaryny lub masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 50 gram świeżych drożdży
- cukier waniliowy
- masło do wysmarowania formy
Składniki na polewę :
- 1/3 kostki margaryny lub ok 85 gram masła
- 1 łyżka kakao
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka wody
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowujemy rozczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy, gotowy rozczyn odstawaimy w ciepłe miejsce na ok 10 min do wyrośnięcia,
- margarynę/masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia ( ma być ciepłe a nie gorące )
- do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mieszamy, wbijamy żółtka, wlewamy rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewamy roztopiony tłuszcz,
- wyrobione, jednolite i lśniące ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min aby podrosło,
- wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i odstawiamy jeszcze na ok 10 min aby trochę podrosło,
- babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40 min do momentu suchego patyczka i aż ładnie się zarumieni,
- upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie babkę wykładamy na kratkę lub talerz,
- do rondelka przekładamy wszystkie składniki na polewę, mieszamy i gotujemy do momentu aż tłuszcz się rozpuści i wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą, nie musimy zagotowywać polewy,
- całkowicie wystudzoną babkę oblewamy polewą i odstawiamy do stężenia/zastygnięcia polewy,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia