Babka drożdżowa z polewą czekoladową

Łatwa w przygotowaniu babka drożdżowa z polewą czekoladową to pyszny wypiek który idealnie wpasuje się w porę Wielkanocną. Babkę możemy zrobić w wersji z rodzynkami lub bez, w zależności od upodobań :). Polewę czekoladową możemy śmiało zamienić na lukier lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na babkę:

  • 3 szklaki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 gram margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 gram świeżych drożdży
  • cukier waniliowy
  • masło do wysmarowania formy

Składniki na polewę :

  • 1/3 kostki margaryny lub ok 85 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • przygotowujemy rozczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy, gotowy rozczyn odstawaimy w ciepłe miejsce na ok 10 min do wyrośnięcia,
  • margarynę/masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia ( ma być ciepłe a nie gorące )
  • do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mieszamy, wbijamy żółtka, wlewamy rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewamy roztopiony tłuszcz,
  • wyrobione, jednolite i lśniące ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min aby podrosło,
  • wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i odstawiamy jeszcze na ok 10 min aby trochę podrosło,
  • babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40 min do momentu suchego patyczka i aż ładnie się zarumieni,
  • upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie babkę wykładamy na kratkę lub talerz,
  • do rondelka przekładamy wszystkie składniki na polewę, mieszamy i gotujemy do momentu aż tłuszcz się rozpuści i wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą, nie musimy zagotowywać polewy,
  • całkowicie wystudzoną babkę oblewamy polewą i odstawiamy do stężenia/zastygnięcia polewy,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *