Pyszna ryba po grecku. Znana i lubiana Polska przystawka. Prosty i sprawdzony przepis. Za każdym razem wychodzi i smakuje wyśmienicie :). Idealna nie tylko od święta :)…..
Składniki:
- 500 gram filetów rybnych, u mnie z mintaja
- 1 duża cebula
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pól selera
- 500 ml przecieru pomidorowego
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia ryby
- przyprawy: 3 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- rozmrożone i osuszone filety rybne dzielimy na mniejsze porcje. Posypujemy solą oraz pieprzem.
- obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę,
- do garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej i podsmażamy cebulkę wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy ładnie się zeszkli, dodajemy starte warzywa. Mieszamy i dusimy dość często mieszając aby się nie przypaliło, do momentu aż warzywa zmniejszą swoją objętość. kilka minut.
- po tym czasie wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając do momentu aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- w międzyczasie filety rybne obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron. Usmażoną rybę przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Następnie do miski/pojemnika wykładamy i rozprowadzamy część warzyw, kolejno układamy warstwę ryby i ponownie przykrywamy warzywami. W ten sposób układamy kolejne warstwy.
- gotową rybę po grecku odstawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia i aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem.
Zdjęcia