Zebra z dodatkiem kaszy manny jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Delikatna i puszysta. Idealne ciasto na co dzień do kawki gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Z tanich i łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, u mnie typu greckiego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski wsypujemy kaszę manny, zalewamy ją jogurtem i dokładnie mieszamy. odstawiamy na 30 minut.
- po tym czasie do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz kakao. Miksujemy do połączenia się składników i powstania jednolitego ciasta.
- tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie częsci. do jednej dodajemy kakao i krótko miksujemy.
- ciasto wykładamy po łyżce na przemian do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm.
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Możemy oprószyć cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia