Warstwowa sałatka meksykańska

Warstwowa sałatka meksykańska. Treściwa i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się jako pyszna imprezowa przystawcza czy kolacja. Świetnie komponuje się z czosnkowymi grzankami lub bagietką. Jestem fanką tego typu sałatek i często sięgam po takie przepisy.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe
  • 1 mniejsza lub połowa dużej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 garście drobno startego sera żółtego, u mnie gouda
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 5-6 łyżek ketchupu, u mnie pikantny
  • sól, pieprz, słodka, ostra papryka, ulubiona przyprawa do mięsa mielonego,
  • olej do smażenia

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • mięso mielone doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Odstawaimy do przestudzenia.
  • cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską drobno siekamy.
  • do większej miski przekładamy kapustę i cebulę. Lekko solimy i mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach odlewamy wodę.
  • kukurydzę oraz fasolę odcedzamy z zalewy. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • do miski na sałatkę przekładamy połowę kapusty pekińskiej z cebulą. Po wierzchu smarujemy 1/3 majonezu. Kolejno wykładamy połowę wystudzonego mięsa. Po mięsie smarujemy połową ketchupu. Następnie wykładamy połowę fasoli oraz kukurydzy. Powtarzamy warstwy kończąc składniki. Po wierzchu sałatki smarujemy pozostałym majonezem i posypujemy startym serem.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *