Ciasto salceson, proste w przygotowaniu, z tanich, łatwo dostępnych składników. Przepis na dużą blachę, idealne na co dzień i nie tylko. Wierzch ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. W każdym wariancie smakuje wyśmienicie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 5 jaj L
- 1 szklanka cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5-6 dużych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie 1 opakowanie cukru wanilinowego
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową. Umyte jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobniejszą kostkę.
- w dużej misce mieszamy mąkę wraz z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Całe jajka ubijamy na puszystą masę wraz z cukrem aż podwoją swoją objętość, do ubitych jajek cały czas miksując pomału wlewamy olej.
- Następnie wsypujemy połączone suche składniki i miksujemy krótko do powstania jednolitego ciasta.
- Ciasto wyjdzie nam gęste i takie ma być, do powstałego ciasta dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy.
- gotowe ciasto wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
„Ciasto salceson” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!