Ciasto cielaczek idealne o każdej porze roku. Przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Z podstawowych składników. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się kroi. U mnie cała blaszka zniknęła w mgnieniu oka :).
Składniki na ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
- 2 jajka rozmiar L
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę serową:
- 500 gram twarogu, najlepiej półtłustego lub tłustego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie kilka kropli olejku zapachowego waniliowego lub rumowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przygotowanie masy serowej: Twaróg przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Ser miksujemy dokładnie z cukrem, kolejno cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Na koniec dodajemy skrobię i olejek. Mieszamy krótko do połączenia się składników.
- Przygotowanie ciasta kakaowego: w misce mieszamy mąkę wraz z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem aż podwoją swoją objętość i powstanie puszysta, jasna masa. Następnie cały czas miksując pomału wlewamy kolejno olej i mleko. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem. Miksujemy krótko do połączenia się składników i powstania jednolitego ciasta.
- ciasto kakaowe przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 31×21 cm. Na ciasto łyżką nakładamy kleksy z masy serowej.
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy ok 55-50 minut do suchego patyczka,
- Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcia