Waflowy specjał z galaretką to przepyszny deser/ciasto bez pieczenia na który przepis znalazłam przeglądając stare zeszyty z przepisami mojej mamy. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Idealny na różnego rodzaju Święta czy rodzinne uroczystości.
Składniki:
- 1 opakowanie wafli
- słoik gęstego dżemu lub marmolady, u mnie dżem porzeczkowy
- 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
- 1 galaretka cytrynmowa
- 200 gramów masła
- 200 gramów mleka w proszku
Przygotowanie:
- Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednym kubku 300 ml gorącej wody, mieszamy i przelewamy do płaskiego naczynia/pojemnika. Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w kostkę.
- Płaty wafli docinamy do wielkości blaszki. Ja użyłam blaszkę o wymiarach 30×20 cm al można troszkę mniejszą 🙂
- cytrynową galaretkę rozpuszczamy w kubku 300 ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
- masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
- na spód blaszki wykładamy pierwszy płat wafla, smarujemy go dżemem/marmoladą i przykrywamy drugim waflem dobrze dociskając.
- Do miski przelewamy przestudzoną galaretkę cytrynową oraz masło. Mieszamy przy pomocy rózgi. Wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na chwilę co jakiś czas sprawdzając kiedy masa zacznie gęstnieć.
- Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy pokrojoną galaretkę i dokładnie mieszamy. Tężejącą masę przelewamy do blaszki na wafle.
- Wierzch przykrywamy 3 płatem wafla, lekko dociskając aby przywarł do masy. Blaszkę z deserem wstawiamy do lodówki na kilka godzin do czasu aż masa całkowicie stężeje.
- po tym czasie wyciągamy z lodówki, smarujemy wierzch wafla dżemem i przykrywamy 4 płatem wafla. Dociskamy i obciążamy książką lub deską tak jak w przypadku tradycyjnego wafla. Odstawiamy na kilka godzin.
- Ja swój waflowy specjał wstawiłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
Zdjęcia