Włoskie pączuszki CASTAGNOLE

Włoskie pączuszki CASTAGNOLE. Chrupiące z zewnątrz i mięsiste, puszyste wewnątrz. Bardzo aromatyczne. Proste i szybkie w przygotowaniu z dosłownie kilku składników. Pyszny deser o każdej porze roku. Włoskie pączuszki CASTAGNOLE na pewno zasmakują wszystkim miłośnikom smażonych rarytasów.

Składniki:

  • 450 gramów mąki pszennej, ja użyłam tortowej
  • 500 gramów sera ricotta
  • 2 jajka
  • skórka z dwóch dobrze umytych i wyparzonych pomarańczy
  • 100 gramów cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr oleju do smażenia, ja użyłam 1200 ml
  • cukier puder do obtoczenia pączków

Przygotowanie:

  • Jajka i ser ricotta wyciągamy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
  • do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Mieszamy, wbijamy jajka i dodajemy ser. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wyjdzie nam bardzo gęste i lepkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut
  • w międzyczasie w garnku lub w głębokiej patelni nagrzewamy olej.
  • Przy pomocy łyżeczki odrywamy porcję ciasta i natłuszczonymi dłońmi formujemy kuleczki i wykładamy na gorący olej.
  • Pączuszki smażymy partiami na średnim ogniu kilka minut co jakiś czas delikatnie obracając do momentu aż się zezłocą.
  • Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć je z tłuszczu.
  • usmażone jeszcze ciepłe Włoskie pączuszki CASTAGNOLE obtaczamy w cukrze pudrze.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *