Włoskie pączuszki CASTAGNOLE. Chrupiące z zewnątrz i mięsiste, puszyste wewnątrz. Bardzo aromatyczne. Proste i szybkie w przygotowaniu z dosłownie kilku składników. Pyszny deser o każdej porze roku. Włoskie pączuszki CASTAGNOLE na pewno zasmakują wszystkim miłośnikom smażonych rarytasów.
Składniki:
- 450 gramów mąki pszennej, ja użyłam tortowej
- 500 gramów sera ricotta
- 2 jajka
- skórka z dwóch dobrze umytych i wyparzonych pomarańczy
- 100 gramów cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr oleju do smażenia, ja użyłam 1200 ml
- cukier puder do obtoczenia pączków
Przygotowanie:
- Jajka i ser ricotta wyciągamy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
- do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Mieszamy, wbijamy jajka i dodajemy ser. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wyjdzie nam bardzo gęste i lepkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut
- w międzyczasie w garnku lub w głębokiej patelni nagrzewamy olej.
- Przy pomocy łyżeczki odrywamy porcję ciasta i natłuszczonymi dłońmi formujemy kuleczki i wykładamy na gorący olej.
- Pączuszki smażymy partiami na średnim ogniu kilka minut co jakiś czas delikatnie obracając do momentu aż się zezłocą.
- Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć je z tłuszczu.
- usmażone jeszcze ciepłe Włoskie pączuszki CASTAGNOLE obtaczamy w cukrze pudrze.
Zdjęcia






