Ciasto Waflowa Dama

Ciasto Waflowa Dama to przepyszne połączenie puszystego ciasta biszkoptowego z lekką śmietankowo-serową masą i chrupiącymi wafelkami. Niebo w gębie!. Ciasto jest stabilne, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. Idealne na co dzień i od święta. Proste w przygotowaniu. Ciasto Waflowa Dama zasmakuje zarówno małym jak i dużym. Polecam.

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 średnich jajek
  • 1 szklanka cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 500 gramów serka homogenizowanego waniliowego
  • 400 gramów śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 batony/wafle typu grześki, u mnie o smaku toffi,
  • 5 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie ubita to cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Kolejno dodajemy olej. Wyłączamy mikser. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie użyto blachy o wymiarach 31×21 cm.) Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra dół i pieczemy ok 35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • ostudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia. Przekrawamy na pół. Jedną połowę wkładamy z powrotem do blachy wraz z papierem do pieczenia.
  • batoniki waflowe siekamy, jeden drobno posiekany wafelek odkładamy do posypania wierzchu ciasta. Dwa dodamy do masy.
  • Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/3 szklanki gorącej wody. Szklanka o pojemności 250ml. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
  • Do miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany cały czas miksując partiami dodajemy serek homogenizowany. (serek i śmietana mają być dobrze schłodzone). Miksujemy krótko do połączenia się składników.
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • wsypujemy pokruszone wafelki i dokładnie, krótko mieszamy szpatułką.
  • 2/3 gotowej masy wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając,
  • Po wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzamy pozostałą masę i posypujemy pozostałymi wafelkami lekko dociskając je dłońmi do masy.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze stężało. Ciasto Waflowa Dama najlepiej jest kroić na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *