Pieczona biała kiełbasa w piwie z jabłkami. Przepyszna propozycja na rodzinny obiad lub Świąteczne śniadanie. Prosta w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników. Możemy podawać ją z ugotowanymi ziemniakami z domową surówką lub z chlebem. Ten przepis przypadnie go gustu miłośnikom białej kiełbasy.
Składniki:
- 1 kg surowej białej kielbasy
- Butelka piwa 500 ml, u mnie jasne, pszeniczne
- 3 jabłka
- 3 cebule
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku, możemy zamienić na gałązki świeżego.
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w półplasterki,
- Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki.
- Do miski wlewamy piwo, dodajemy musztardę, cebulę, jabłka i tymianek. dokładnie mieszamy.
- Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki wykładamy połowę piwa z dodatkami.
- Układamy równomiernie białą kiełbasę i zalewamy pozostałym piwem z dodatkami.
- Naczynie przykrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok godzinę.
- Po ok 25 minutach ściągamy folię i pieczemy bez foli.
- Upieczona kiełbasę podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Zdjęcia



