Pieczona biała kiełbasa w piwie z jabłkami

Pieczona biała kiełbasa w piwie z jabłkami. Przepyszna propozycja na rodzinny obiad lub Świąteczne śniadanie. Prosta w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników. Możemy podawać ją z ugotowanymi ziemniakami z domową surówką lub z chlebem. Ten przepis przypadnie go gustu miłośnikom białej kiełbasy.

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kielbasy
  • Butelka piwa 500 ml, u mnie jasne, pszeniczne
  • 3 jabłka
  • 3 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, możemy zamienić na gałązki świeżego.

Przygotowanie:

  • Cebule kroimy w półplasterki,
  • Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki.
  • Do miski wlewamy piwo, dodajemy musztardę, cebulę, jabłka i tymianek. dokładnie mieszamy.
  • Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki wykładamy połowę piwa z dodatkami.
  • Układamy równomiernie białą kiełbasę i zalewamy pozostałym piwem z dodatkami.
  • Naczynie przykrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok godzinę.
  • Po ok 25 minutach ściągamy folię i pieczemy bez foli.
  • Upieczona kiełbasę podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *