Szarlotka balowa to przepyszne ciasto z jabłkami na cieście biszkoptowym z masą serowo-maślaną. Idealna różne okazje. Prosta w przygotowaniu. Ciasto jest stabilne, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. Szarlotka balowa zasmakuje miłośnikom ciast z jabłkami i galaretką. Polecam.!
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek, u mnie średnie
- 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 bez czubka łyżki kakao
Składniki na masę jabłkową:
- słoik prażonych jabłek 900 g
- 2 galaretki, smak dowolny, u mnie agrestowe
- 1/2 szklanki wody
Składniki na ma masę:
- 250 gramów masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 gramów serka homogenizowanego
- dodatkowo 50 gramów czekolady mlecznej lub deserowej startej na tarce na wierzch ciasta
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 31×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotowanie warstwy jabłkowej: Do garnka przekładamy jabłka, wlewamy wodę i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Ściągamy z ognia. Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
- Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Miękkie masło wraz z cukrem pudrem miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce serka . Miksujemy krótko do połączenia składników. Pamiętajmy aby masło i serek były w temperaturze pokojowej.
- Na spodzie ciasta rozsmarowujemy 1/3 masy. Na drugim spodzie kolejna 1/3.
- Na masę maślaną wykładamy wystudzone, lekko tężejące jabłka.
- Przykrywamy drugim spodem masą do dołu, lekko dociskamy.
- Po wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej kroić na drugi dzień.
Zdjęcia











