Szarlotka balowa

Szarlotka balowa to przepyszne ciasto z jabłkami na cieście biszkoptowym z masą serowo-maślaną. Idealna różne okazje. Prosta w przygotowaniu. Ciasto jest stabilne, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. Szarlotka balowa zasmakuje miłośnikom ciast z jabłkami i galaretką. Polecam.!

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek, u mnie średnie
  • 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 bez czubka łyżki kakao

Składniki na masę jabłkową:

  • słoik prażonych jabłek 900 g
  • 2 galaretki, smak dowolny, u mnie agrestowe
  • 1/2 szklanki wody

Składniki na ma masę:

  • 250 gramów masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 gramów serka homogenizowanego
  • dodatkowo 50 gramów czekolady mlecznej lub deserowej startej na tarce na wierzch ciasta

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 31×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotowanie warstwy jabłkowej: Do garnka przekładamy jabłka, wlewamy wodę i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Ściągamy z ognia. Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Miękkie masło wraz z cukrem pudrem miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce serka . Miksujemy krótko do połączenia składników. Pamiętajmy aby masło i serek były w temperaturze pokojowej.
  • Na spodzie ciasta rozsmarowujemy 1/3 masy. Na drugim spodzie kolejna 1/3.
  • Na masę maślaną wykładamy wystudzone, lekko tężejące jabłka.
  • Przykrywamy drugim spodem masą do dołu, lekko dociskamy.
  • Po wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej kroić na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *