Szarlotka balowa

Szarlotka balowa to przepyszne ciasto z jabłkami na cieście biszkoptowym z masą serowo-maślaną. Idealna różne okazje. Prosta w przygotowaniu. Ciasto jest stabilne, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. Szarlotka balowa zasmakuje miłośnikom ciast z jabłkami i galaretką. Polecam.!

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek, u mnie średnie
  • 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 bez czubka łyżki kakao

Składniki na masę jabłkową:

  • słoik prażonych jabłek 900 g
  • 2 galaretki, smak dowolny, u mnie agrestowe
  • 1/2 szklanki wody

Składniki na ma masę:

  • 250 gramów masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 gramów serka homogenizowanego
  • dodatkowo 50 gramów czekolady mlecznej lub deserowej startej na tarce na wierzch ciasta

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 31×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotowanie warstwy jabłkowej: Do garnka przekładamy jabłka, wlewamy wodę i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Ściągamy z ognia. Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Miękkie masło wraz z cukrem pudrem miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce serka . Miksujemy krótko do połączenia składników. Pamiętajmy aby masło i serek były w temperaturze pokojowej.
  • Na spodzie ciasta rozsmarowujemy 1/3 masy. Na drugim spodzie kolejna 1/3.
  • Na masę maślaną wykładamy wystudzone, lekko tężejące jabłka.
  • Przykrywamy drugim spodem masą do dołu, lekko dociskamy.
  • Po wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej kroić na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Szarlotka balowa”

  1. No i koniec świata – zrobiłem tę szarlotkę balową i przepadłem totalnie! 🍏💃 To nie jest zwykłe ciasto, to jest elegancka jabłkowa impreza w każdej porcji! Kruchy spód, jabłka soczyste jak pierwsze miłości, zapach cynamonu, że ślinka cieknie zanim człowiek zdąży znaleźć talerz. PYCHA to mało powiedziane, to jest sztos nad sztosy! Wielkie dzięki za super przepis – będę go powtarzał do znudzenia (albo raczej: do ostatniego okruszka)!

  2. Szarlotka balowa prezentuje się naprawdę elegancko i apetycznie. Połączenie biszkoptu kakaowego z masą jabłkową i serowo-maślaną to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Czy próbowałaś kiedyś dodać do masy jabłkowej odrobinę cynamonu lub kardamonu dla podkreślenia smaku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *