Zawijasy z kurczaka w boczku na grilla. Soczyste i aromatyczne. Pychotka, umilą niejedno przyjęcie grillowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Kilka podstawowych składników. Zawijasy z kurczaka w boczku pyszny pomysł na danie grillowe.
Składniki:
- 1 duży podwójny filet z kurczaka
- 200 gramów boczku w cienkich plasterkach
- wykałaczki długie szaszłykowe
- 2 łyżki ulubionego ketchupu
- 3 łyżki oleju/oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- filet z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plasterki.
- Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem. Dodajemy olej i ketchup. Dokładnie mieszamy.
- Patyczki od szaszłyków wcześniej namaczamy w wodzie.
- Na plasterek boczku kładziemy pasek kurczak i zwijamy. Nadziewamy na patyki. – Pozostałą marynata smarujemy zawijasy pędzelkiem.
- Tak przygotowanego kurczaka grillujemy co jakiś czas przekręcając na wszystkie strony aby mięso upiekło się równomiernie.
Zdjęcia




