Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Przepyszna, delikatna i puszysta. Idealny deser do kawki. Z kilku, łatwo dostępnych składników które często mamy w domu. Gdy najdzie nas ochota na pyszny deser, idealny o każdej porze roku to polecam ten przepis. Pychotka.

Składniki:

  • słoik prażonych jabłek, ok 900 gramów
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1/2 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250g,
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • cukier puder i cynamon do posypania rolady

Przygotowanie:

  • Na blachę od piekarnika wyłożona papierem do pieczenia wykładamy i równomiernie rozprowadzamy jabłka.
  • Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę aż podwoją swoją objętość. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
  • Na jabłka wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy po całości aby przykryć jabłka.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczmy ok 25-30 min aż się ładnie zrumieni.
  • Upieczone, gorące ciasto ściągamy z blachy na wcześniej przygotowaną ściereczkę lub papier do pieczenia i odwracamy.
  • Delikatnie ściągamy papier z jabłek.
  • Szpatułką ściągnęłam jabłka które przykleiły się do papieru i rozsmarowałam po cieście.
  • Zwijamy gorącą roladę pomagając sobie ściereczka lub papierem.
  • Gotową roladę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *