Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Przepyszna, delikatna i puszysta. Idealny deser do kawki. Z kilku, łatwo dostępnych składników które często mamy w domu. Gdy najdzie nas ochota na pyszny deser, idealny o każdej porze roku to polecam ten przepis. Pychotka.
Składniki:
- słoik prażonych jabłek, ok 900 gramów
- 4 jajka rozmiar L
- 1/2 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250g,
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- cukier puder i cynamon do posypania rolady
Przygotowanie:
- Na blachę od piekarnika wyłożona papierem do pieczenia wykładamy i równomiernie rozprowadzamy jabłka.
- Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę aż podwoją swoją objętość. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
- Na jabłka wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy po całości aby przykryć jabłka.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczmy ok 25-30 min aż się ładnie zrumieni.
- Upieczone, gorące ciasto ściągamy z blachy na wcześniej przygotowaną ściereczkę lub papier do pieczenia i odwracamy.
- Delikatnie ściągamy papier z jabłek.
- Szpatułką ściągnęłam jabłka które przykleiły się do papieru i rozsmarowałam po cieście.
- Zwijamy gorącą roladę pomagając sobie ściereczka lub papierem.
- Gotową roladę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia











