Blok kokosowy Rafaello

Kokosowy blok Rafaello to ekspresowy deser bez pieczenia. Prosty w przygotowaniu, z kilku składników. Miłośnicy kokosowych smaków będą zachwyceni!. Wyjdzie każdemu :). Polecam na co dzień jak i na Święta.

Składniki:

  • 400 gramów mleka w proszku
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mleka, szklanka o pojemności 250 ml,
  • 2/3 szklanki cukru, lub trochę więcej w zależności jak słodkie desery lubimy
  • 100 gramów herbatników

Przygotowanie:

  • herbatniki kruszymy ręcznie lub rozdrabniamy w robocie na mniejsze kawałki
  • do garnka dodajemy masło, mleko oraz cukier. Stawiamy na gaz i mieszając zagotowujemy.
  • do zagotowanej masy w dwóch partiach wsypujemy mleko w proszku i mieszamy aby nie powstały duże grudki.
  • kolejno wsypujemy wiórki kokosowe i herbatniki. Dokładnie mieszamy.
  • Powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy keksowej. wyrównujemy i odstawiamy do stężenia i schłodzenia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *