Kokosowy blok Rafaello to ekspresowy deser bez pieczenia. Prosty w przygotowaniu, z kilku składników. Miłośnicy kokosowych smaków będą zachwyceni!. Wyjdzie każdemu :). Polecam na co dzień jak i na Święta.
Składniki:
- 400 gramów mleka w proszku
- 200 gramów masła
- 100 gramów wiórek kokosowych
- 1 szklanka mleka, szklanka o pojemności 250 ml,
- 2/3 szklanki cukru, lub trochę więcej w zależności jak słodkie desery lubimy
- 100 gramów herbatników
Przygotowanie:
- herbatniki kruszymy ręcznie lub rozdrabniamy w robocie na mniejsze kawałki
- do garnka dodajemy masło, mleko oraz cukier. Stawiamy na gaz i mieszając zagotowujemy.
- do zagotowanej masy w dwóch partiach wsypujemy mleko w proszku i mieszamy aby nie powstały duże grudki.
- kolejno wsypujemy wiórki kokosowe i herbatniki. Dokładnie mieszamy.
- Powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy keksowej. wyrównujemy i odstawiamy do stężenia i schłodzenia.
Zdjęcia







