Ryba po cygańsku

Ryba po cygańsku to przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska na zimno. Idealna na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Pełna smaku z dużą ilością dodatków. Bardzo cenię sobie przekąski które mogę przygotować 1-2 dni wcześniej aby nie zostawiać sobie pracy na ostatnią chwilę. W takim przypadku Ryba po cygańsku sprawdzi się idealnie. 🙂

Składniki:

  • ok 600 gram ulubionych filetów rybnych, u mnie kostka z mintaja
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • mały słoiczek grzybków marynowanych
  • pęczek koperku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ulubionego ketchupu
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 większe ogórki konserwowe
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryczka
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia ryby.

Przygotowanie:

  • obraną cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki. Grzybki odlewamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Ogórki kroimy w cienkie paseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy.
  • Na patelni na oleju podsmażamy cebulę kilka minut wraz z cukrem, mieszając aż się ładnie skarmelizuje. Po tym czasie dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i ketchup. Mieszamy i chwilę razem smażymy.
  • Następnie wlewamy passatę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zagotowujemy. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek, ogórki i grzybki. Całośc dokładnie mieszamy, odstawiamy i bierzemy się za przygotowanie ryby.
  • rozmrożoną rybę osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Z każdej strony doprawiamy solą oraz pieprzem. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
  • Na dno pojemnika/naczynia wykładamy trochę warzywnej marynaty, układamy rybę i przykrywamy dokładnie marynatą. W zależności od wielkości pojemnika możemy układać rybę warstwowo. Musimy pamiętać aby każdy kawałek był dobrze przykryty dodatkami.
  • tak przygotowaną rybę przykrywamy folią lub zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby wszystkie smaki ładnie sobą przeszły.
  • Przed podaniem wykładamy na półmisek i nasza Ryba po cygańsku jest gotowa :).

Zdjęcia

Przepis na danie rybę po cygańsku jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl.  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *