Ryba po cygańsku to przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska na zimno. Idealna na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Pełna smaku z dużą ilością dodatków. Bardzo cenię sobie przekąski które mogę przygotować 1-2 dni wcześniej aby nie zostawiać sobie pracy na ostatnią chwilę. W takim przypadku Ryba po cygańsku sprawdzi się idealnie. 🙂
Składniki:
- ok 600 gram ulubionych filetów rybnych, u mnie kostka z mintaja
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- mały słoiczek grzybków marynowanych
- pęczek koperku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ulubionego ketchupu
- 4 łyżki cukru
- 3-4 większe ogórki konserwowe
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryczka
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia ryby.
Przygotowanie:
- obraną cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki. Grzybki odlewamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Ogórki kroimy w cienkie paseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy.
- Na patelni na oleju podsmażamy cebulę kilka minut wraz z cukrem, mieszając aż się ładnie skarmelizuje. Po tym czasie dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i ketchup. Mieszamy i chwilę razem smażymy.
- Następnie wlewamy passatę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zagotowujemy. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek, ogórki i grzybki. Całośc dokładnie mieszamy, odstawiamy i bierzemy się za przygotowanie ryby.
- rozmrożoną rybę osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Z każdej strony doprawiamy solą oraz pieprzem. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
- Na dno pojemnika/naczynia wykładamy trochę warzywnej marynaty, układamy rybę i przykrywamy dokładnie marynatą. W zależności od wielkości pojemnika możemy układać rybę warstwowo. Musimy pamiętać aby każdy kawałek był dobrze przykryty dodatkami.
- tak przygotowaną rybę przykrywamy folią lub zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby wszystkie smaki ładnie sobą przeszły.
- Przed podaniem wykładamy na półmisek i nasza Ryba po cygańsku jest gotowa :).
Zdjęcia
Przepis na danie rybę po cygańsku jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl. Polecam!