Soczyste, pieczone Nuggetsy majonezowe z kurczaka. To w moim domu obowiązkowy element każdej rodzinnej imprezy. Szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują podane z domowej roboty sosem czosnkowym lub najzwyczajniej w świecie z ketchupem. Mega soczyste w środku w chrupiącej panierce. Zajadają ze smakiem i mali i duzi. Soczyste Nuggetsy z piekarnika to idealny przepis na szybką przekąskę.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 większe jajko rozmiar L
- przyprawy; sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
- opakowanie płatków kukurydzianych
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Osuszony filet z kurczaka kroimy w poprzek na mniejsze paski/kawałki. Pokrojone mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką. Dokładnie mieszamy i odstawiamy chwilę do zamarynowania.
- Płatki kukurydziane w dłoniach lub za pomocą wałka rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki,
- Do miski przekładamy majonez, śmietanę oraz wbijamy jajko. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy aż powstanie jednolity sos.
- każdy kawałek kurczaka dokładnie zanurzamy w marynacie a następnie obtaczamy w płatkach.
- Opanierowane kurczaki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
- gotowe nuggetsy wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 35 minut do momentu aż ładnie się zrumienią.
- Po upieczeniu odstawiam do lekkiego przestudzenia i podajemy z ulubionymi dodatkami.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia