Klops z żurawiną i camembertem

Domowy Klops z żurawiną i camembertem to wyśmienita przekąska na imprezowy bądź Świąteczny stół. Idealna na kanapki. Bardzo prosta w przygotowaniu, z dosłownie kilku składników. Uwielbiam wszelkie domowe wyroby a ten Klops z żurawiną i camembertem jest po prostu przepyszny. Polecam :).

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej ale może być też np. z indyka
  • 120 gram sera camembert
  • garść suszonej żurawiny
  • mała cebula
  • 1 bułka kajzerka plus mleko do namoczenia
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek
  • dodatkowo trochę oleju i bułki tartej do obsypania formy

Przygotowanie:

  • do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą bułkę. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wbijamy jajko. Przyprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy mięso jak na kotlety.
  • Do wyrobionej masy mięsnej dodajemy żurawinę i pokrojony w większą kostkę ser camembert. Dokładnie mieszamy.
  • Gotową masę mięsną przekładamy do formy natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Ja użyłam gotowej blaszki aluminiowej jak do pasztetu.
  • Nasz kops wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy ok godzinę do ładnego zrumienienia się.
  • ja swój Klops z żurawiną i camembertem po wystudzeniu wsadziłam do lodówki i kroiłam na drugi dzień

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *