Kurczak miodowo-musztardowy z grilla

Kurczak miodowo-musztardowy z grilla jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje podany z domową sałatką czy po prostu z ketchupem. Ten przepis umili nie jedną rodzinną imprezę i na pewno zostanie z Wami na dłużej. Kurczak miodowo-musztardowy z grilla to moje ostatnie odkrycie, a mięsko wychodzi niesamowicie soczyste i aromatyczne. Polecam !.

Składniki:

  • Mięso z udek bez kości, u mnie 1 kg 300 g. Może być pokrojony w plastry filet.
  • 1/2 szklanki oleju, szklanka o pojemności 250 ml,
  • 4 łyżeczki musztardy, u mnie sarepskiej,
  • 4 łyżeczki ulubionego miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 większe ząbki czosnku
  • przyprawy:, sól. pieprz, słodka papryka,

Przygotowanie:

  • Mięso z udek oczyszczamy, wycinamy błonki. Jeśli mamy filet kroimy na grubsze plastry,
  • Do miski/garnka dodajemy wszystkie składniki na marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dokładnie mieszamy do ich połączenia aż powstanie jednolity sos.
  • mięso przekładamy do marynaty i dokładnie mieszamy aby każdy kawałek dobrze oblepił się w sosie.
  • garnek/miskę przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
  • kurczaka wykładamy na gorący ruszt i grillujemy na złocisto z obu stron.
  • Kurczak miodowo-musztardowy z grilla podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *