Warstwowa sałatka meksykańska. Treściwa i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się jako pyszna imprezowa przystawcza czy kolacja. Świetnie komponuje się z czosnkowymi grzankami lub bagietką. Jestem fanką tego typu sałatek i często sięgam po takie przepisy.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe
- 1 mniejsza lub połowa dużej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 garście drobno startego sera żółtego, u mnie gouda
- 4-5 łyżek majonezu
- 5-6 łyżek ketchupu, u mnie pikantny
- sól, pieprz, słodka, ostra papryka, ulubiona przyprawa do mięsa mielonego,
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- mięso mielone doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Odstawaimy do przestudzenia.
- cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską drobno siekamy.
- do większej miski przekładamy kapustę i cebulę. Lekko solimy i mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach odlewamy wodę.
- kukurydzę oraz fasolę odcedzamy z zalewy. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- do miski na sałatkę przekładamy połowę kapusty pekińskiej z cebulą. Po wierzchu smarujemy 1/3 majonezu. Kolejno wykładamy połowę wystudzonego mięsa. Po mięsie smarujemy połową ketchupu. Następnie wykładamy połowę fasoli oraz kukurydzy. Powtarzamy warstwy kończąc składniki. Po wierzchu sałatki smarujemy pozostałym majonezem i posypujemy startym serem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia